Dělá moderátora už skoro 10 let a stále ho to baví. Tom již nyní pracuje pro Hospodský kvíz na plný úvazek. Jak vypadaly jeho začátky a co ho u moderování stále drží? 


Ahoj Tome, jak si se dostal k moderování Hospodského kvízu? 

K samotnému Hospodskému kvízu nejprve jako soutěžící, hrál jsem ho od roku 2015 v Olomouci. Pak na podzim toho roku přišla možnost rozjet kvíz i v mém rodném městě Šternberku, tak jsem se toho chopil. A už jsem u toho zůstal. 

Měl si nějaké předchozí zkušenosti s moderováním? 

Vůbec žádné. Ve škole jsem nesnášel vystupovat před spolužáky, natož před cizími lidmi. Ale člověk se po prvních kvízech otrká. Pozná, že lidi nekoušou, zvlášť, když se jdou bavit.

Co všechno obnáší takové moderování Hospodského kvízu? 

Mým úkolem je provést soutěžící kvízem. Není to jenom o čtení otázek, ale staráš se, zda lidi mají dost místa, vidí dobře na plátno apod.

Každý týden dostanu od tvůrců kompletní kvíz, který si dobře projdu, ať vím, co mě čeká a pak otázky prezentuji soutěžícím. Na samotném kvízu si ve spolupráci s podnikem připravím promítání, ozvučení a pak kromě čtení opravuji odpovědi týmů, vyhlašují průběžné pořadí a na konci pak vítěze. 

Takže všechnu práci si odbydeš ten večer? 

Ne, to ne. Jak už jsem říkal, musíš si dopředu stáhnout kvíz a pročíst si ho. V průběhu týdne taky pracuješ se svou facebookovou skupinou - dáváš do ní výsledky, fotky z kvízu a informuješ o obsazenosti. Je to třeba hodinka práce navíc týdně, kterou ti to zabere. 

Co ti tato práce dala? 

Živobytí. Hospodský kvíz se rok od roku roste a tím i přibývají zaměstnanci. Já byl mezi prvními, které kvíz zaměstnal na full-time. Nyní pro kvíz dělám obsah na sociální sítě a marketing. Ale moderování mi dodalo sebedůvěru, schopnost vystupovat před lidmi a taky spoustu nových přátel. 

Znáš tedy více moderátorů? 

Ano, určitě. Dnes máme přes 300 moderátorů po celé republice. Neznám už všechny osobně, ale komunikujeme spolu přes sociální sítě a musím přiznat, že jsme skvělou komunitou. Navíc hezky rozmanitou, Hospodské kvízy pro nás moderují studenti vysokých škol, mámy na mateřských, právníci, dělníci, účetní, učitelé a třeba i důchodci. Může to dělat každý, stačí splňovat nějaké naše standardy. 

Co to je za standardy? 

Tak předně musí člověk umět číst. :) Nesmí se bát vystupovat před lidmi nebo být ochoten s tím pracovat. Pak je dobré, když má aspoň trošku všeobecný přehled a je komunikativní. A musí mít pravidelně každý týden jeden večer volný pro kvíz. 

Doporučil bys moderování Hospodského kvízu? 

Ano! Bez přehánění vám to změní život. Poznáte spoustu nových lidí, z nichž se stanou vaši přátelé. Z kvízu bude vaše závislost. Věřte mi, já už to dělám skoro 10 let a pořád mě to baví.